Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Μονόλογος Ελένης, 3ο φύλλο, Δ΄ ΟΜΑΔΑ

3ο φύλλο εργασίας

ΟΜΑΔΑ Δ΄: εἶναι - φαίνεσθαι (Ευριπίδης vs Σεφέρης)
Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι να προβληματιστείτε αναφορικά με το θέμα του φαίνεσθαι και του εἶναι. Παράλληλα, θα διερευνήσετε το ζήτημα της παραδοσιακής και της καινής Ελένης, αντιπαραβάλλοντας τα λόγια της Ελένης στον πρόλογο με όσα αναφέρει ο Γ. Σεφέρης στο ποίημά του με τον τίτλο Ελένη. Τέλος, καλείστε να προβληματιστείτε όσον αφορά το εξής ερώτημα: βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος τη διάσταση ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στο εἶναι και σε ποιες περιπτώσεις θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό; Τις απαντήσεις θα τις γράψετε με μορφή σχολίων στο blog για την Ελένη του Ευριπίδη.


1.      Διαβάστε την ενότητα της εισαγωγής « Η παραδοσιακή και η καινή Ελένη του Ευριπίδη» (http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C112/347/2317,8863/)
2.      Ανοίξτε τον σύνδεσμο από το ψηφιακό βιβλίο της Ελένης που παραπέμπει στην πρώτη σκηνή του Προλόγου, στ. 1 – 82        (http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C112/347/2318,8865/) και εντοπίστε τα χωρία που αναφέρονται στην ύπαρξη του ειδώλου και στη διττή φύση της Ελένης.
3.      Εξηγήστε γιατί υπάρχει διάσταση ανάμεσα στο εἶναι (αλήθεια, πραγματικότητα) και στο φαίνεσθαι (πλάνη, ψευδαίσθηση) στα συγκεκριμένα χωρία.
4.      Επισκεφθείτε τον Συμφραστικό Πίνακα Λέξεων στο Ποιητικό Έργο του Γ. Σεφέρη της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα (http://www.greek-language.gr/greekLang/literature/tools/concordance/seferis/index.html). Πληκτρολογήστε τη λέξη «Ελένη» και πατήστε αναζήτηση. Εντοπίστε και διαβάστε το ομότιτλο ποίημα. Ο Σεφέρης υιοθετεί την εκδοχή της παραδοσιακής ή της καινής Ελένης; Καταγράψτε την άποψή σας.
5.      Να καταγράψετε στίχους του ποιήματος που αναφέρονται στην Ελένη και αφορούν την εκδοχή που υιοθετεί ο ποιητής.
6.      Αφού ολοκληρώσετε τη δραστηριότητά σας, προβληματιστείτε όσον αφορά το εξής ερώτημα: Πιστεύετε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει κάποια πλάνη ή είναι παγιδευμένος στο φαίνεσθαι και δεν αντιλαμβάνεται το εἶναι, την πραγματικότητα; Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό;




7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την διάσταση ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στο ειναι βρισκουμε στους στιχους 39-43,οπου αναφέρει οτι το ειδωλο της Ελενης βρίσκεται στη Τροία,ενώ η πραγματική Ελένη βρισκεται στην Αίγυπτο.Επισης στους στιχους 50-52 οπου αναφερεται οτι οι Ελληνες πολεμουν στην Τροία για το ονομα τησ Ελενης και οχι για το σώμα της.
      Γ'1 Μανόλης Β.Κωνσταντινα Μ., Αργυρώ Γ. Μανολης Δ

      Διαγραφή
  2. Ο Σεφέρης ακουλουθεί την καινή Ελενη,γιατί λέει οτι στη Τροία πήγε το είδωλο της και οχι η πραγματική ,οι Ελληνες πολεμούσαν για το ειδωλό της και οχι για την πραγματικη Ελενη.Και οπως χαρακτηριστικα λέει<>.
    Μανόλης Β.,Κωνσταντίνα Μ.,Αργυρώ Γ.,Μανόλης Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστευουμε οτι ο συγχρονος ανθρωπος βιώνει καποια πλανη και ειναι παγιδευμενος στο φαινεσθαι.Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στη καθημερινοτητα μας οπως οι εντυπώσεις που δημιουργουμε αναλογα με την εμφανιση του καθε ατομου χωρις να γνωριζουμε τον εσωτερικο του κοσμου.
    Μανόλης Β.,Κωνσταντίνα Μ.,Αργυρώ Γ.,Μανόλης Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνα με το κειμενο η ελενη δεν πηγε ποτε στην τροια παρα μονο το ονομα και το ειδωλο της, η πραγματικη ελενη ηταν στην αιγυπτο.επισης καθως και ο παρης ποτε δεν ειχε την ελενη δικια του διοτι υπαρχει διασταση αναμεσα στο φαινεσθαι και το ειναι γιατι αλλου ηταν το ονομα και αλλου ηταν το σωμα...
    ξανθιππη,γιαννης,γκρετα,γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο σεφερης ακολουθει τον ευρυπιδη δηλαδη την εκδοχή της καινης ελενης και αυτο φαινεται στους στιχους ''και στην τροια; τιποτε στην τροια -ενα ειδωλο.ετσι το ηθελαν οι θεοι και ο παρης,με εναν ισκιο πλαγιαζε σα να ηταν πλασμα ατοφιο.
    ξανθιππη,γιαννης,γκρετα.γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι πιστευουμε οτι ο συγχρονος ανθρωπος βιωνει καποια πλανη καθως οταν αντρικρισεις καποιον ανθρωπο με περιεργη εξωτερικη ευφανιση,θα τον κρινουμε με βαση την εμφανιση του και δεν θα δωσουμε σημασια στο τι πραγματικα ειναι
    ξανθιππη,γκρετα,γιαννης,γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή